Sijoittajien ilta, Lahdessa, 08.04.2024

Helppo malli rahoituksen laskemiseen

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”4.2″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” custom_margin=”-57px||||false|false”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.2″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Mielessäsi pyörii ajatus uusista toimitiloista. Rahoitus on kuitenkin asia, minkä selvittäminen tuntuu vaikealta. Mitä toimitila suurin piirtein maksaa ja mitä vaihtoehtoja sen rahoitukselle on? Onneksi näihin asioihin on ihan oikeita malleja, jotka auttavat. Lue rakennusalan yrittäjä Danielin tarina Lahden Paanakadun halliosakkeen ostamisesta ja katso hyödylliset vinkit rahoituksen laskemiseen. 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″ text_text_color=”#757575″]

Ryhdy toimeen

Danielilla on korjausrakentamiseen erikoistunut yritys, joka on kasvanut viime vuosina keskisuureksi toimijaksi Suomessa. Nykyiset toimitilat ovat käyneet ahtaaksi ja epäkäytännölliseksi, ja se on hankaloittanut projektien hallintaa merkittävästi. Uudet isommat tilat on saatava.

Ajaessaan hiljaisella maantiellä Daniel miettii jälleen toimitilojaan. Kyllä se pitäisi vain selvittää. Ajatus, joka on pyörinyt Danielin mielessä jo monta kuukautta. Ei sitä enää voi lykätä, kohta on jo niin kiire, että sitten hutiloidaan hädissään ja huolella. Niin, yleensähän jos kysytään, vastaus on että pitäisi kyllä. 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″]

Valitse kohde

Daniel ajaa auton taukopaikalle ja ottaa takapenkiltä kannettavan esiin. Tauon paikkakin tuli sopivasti, hän ajattelee ja alkaa selailemaan rahoitusmahdollisuuksia uusia tiloja varten. 

Daniel näpyttää kannettavaansa halliosakkeen, johon päätyi pari viikkoa sitten. Lahden Paanakadulla on 66m2 talli, joka soveltuu yrityksen toiminnalle ja on sijainniltaan erinomainen. Sen myyntihinnaksi tulee 50938€. Nyt täytyy selvittää, miten hän voisi rahoittaa sen. Daniel siirtyy TT Estaten verkkosivuilla kohtaan, josta saa ladattua mallilaskelmat rahoitukseen. Mallin avulla hän selvittää itselleen sopivan ratkaisun neljästä vaihtoehdosta.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″]

Neljä vaihtoehtoa rahoitukselle

Myyntihintaan lisätään yhtiövastiketta 38 690,00€. Niinpä halliosakkeen velaton kokonaishinta on 89 628,00€. Kuukaudessa tämä tarkoittaa yhtiövastikkeen kohdalla 79,00€/kk ja rahoitusvastikkeen osalta 249,00€/kk. Vaihtoehdot jakautuvat neljään:

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://www.ttestate.fi/wp-content/uploads/2020/02/image003.png” _builder_version=”4.2″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.2″ hover_enabled=”0″]

1. Omaa rahaa 50 938,00€ / Pankkilainaa 0,00€ / Fundu-lainaa 0,00€ / Kuukausilyhennys 328,00 €

2. Omaa rahaa 25 469, 00€ / Pankkilainaa 25 469, 00 € / Fundu-lainaa 0,00€ / Kuukausilyhennys 497,82€

3. Omaa rahaa 0,00€ / Pankkilainaa 50 936,00 / Fundu-lainaa 0,00€ / Kuukausilyhennys 667,65€

4. Omaa rahaa 0,00€ / 38 203,50€ / Fundu-lainaa 12 734, 50€ / Laskennallinen kuukausilyhennys 620,05€

Lue lisää vaihtoehtoista

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″]

Selvitä sinulle sopiva vaihtoehto

 1. Omavaraisuus 

Daniel aloittaa laskelmat omien varojensa selvittämisellä. Jos budjetti antaa myöten koko myyntihinnan maksamiseen, muita mahdollisuuksia ei tarvitsekaan selvittää. 

Vuoden 2020 budjetissa ei ole tilaa uudelle halliosakkeelle. Yritys on kuitenkin kasvanut jo niin, että tilat on saatava vuoden loppuun mennessä. Niinpä pitää hakea lainaa pankista. 

Selvä, sen selvittämisessä meneekin sitten sen verran aikaa, että tauko loppuu tähän. Kannettava kiinni ja takaisin tielle – pankkilainaa haetaan sitten, kun päästään kotiin.

2. Pankkilaina

Pitkä prosessi pankin kanssa on päättynyt ja Daniel on saanut päätöksen lainahakemukseensa. Normaalisti päätös turhauttaisi. Lainaa on myönnetty 38 203,50€ eli ¾ myyntihinnasta. Toki summa auttaa paljon, mutta ei kata kokonaan. 

Daniel on kuitenkin tyytyväinen siihen, että pankkilaina onnistui suoraan halliosaketta vastaan. Hän nimittäin tietää useita tapauksia, joissa halliosakkeita myyvät yritykset ovat paisuttaneet yhtiövelan osuutta niin, että halliosake ei kelpaa pankkilainan vakuudeksi ollenkaan. 

Puuttuvan summan selvittäminen olisi normaalisti työlästä ja rasittavaa. Danielille ei, sillä hän tietää vakuudettomasta Fundu-lainasta.

3. Fundu-laina

Daniel hakee puuttuvaan 12 734, 50 euroon eli myyntihinnan ¼:seen Fundu-lainaa. Koko prosessi käy helposti ja nopeasti. Klikattuaan TT Estaten Halliosakkeiden rahoitus -kohtaa, hän pääsi täyttämään tietonsa lomakkeeseen. Tarvituilla tiedoilla rahoituspäätös tuli viikon sisään ja sen vastaus oli myöntävä. 

Koko summa on nyt kasassa, eikä Danielin tarvinnut laittaa omaa mökkiään vakuudeksi.

 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″]

Nauti lopputuloksesta

Tien päällä on ruuhkaa tähän aikaan aamusta. Ihmiset ajelevat töihin ja ohittelevat malttamattomina isoa yhdistelmäajoneuvoa. Danielilla ei kuitenkaan ole kiire, sillä ajatukset ovat rauhoittuneet ihmeellisesti. 

Uskomattoman helposti sujui se asia, mitä oli pyöritellyt kuukausia omassa päässään. Tämän helpotuksen olisi saanut jo aikapäiviä sitten, jos vain olisi ryhtynyt toimeen.

Tänään Danielin työpäivän päätteeksi ei ole sen kummempia suunnitelmia. Kotona odottaa rauhallinen ilta ilman velvoitteita. Sitähän voi lähteä vaikka mökille saunomaan. Kyllä se vaan niin on, että kun pitää kysyä pitäisikö, niin kyllä pitäisi, hän ajattelee tyytyväisenä. 

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://www.ttestate.fi/wp-content/uploads/2020/02/close-up-photo-of-man-wearing-black-suit-jacket-doing-thumbs-684385-scaled.jpg” _builder_version=”4.2″][/et_pb_image][et_pb_text module_id=”ankkuri-1″ _builder_version=”4.2″]

Rahoitusvaihtoehdot

 

Vaihtoehto 1.  – Kaikki omasta kassasta

Koko myyntihinta maksetaan kassasta, jolloin lainaa ei tarvitse ottaa ja vastikekulut ovat 328,00€/kk.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″]

Vaihtoehto 2. – Omasta kassasta ja pankkilainalla

Omasta kassasta pystytään maksamaan puolet myyntihinnasta. Loppuosaan haetaan pankkilainaa, jota myönnetään 25 469,00€. 

Lainan kuukausikulut ovat 169,82€ ja sen vastikekulut 328,00€/kk. Yhteensä kulut ovat 497,82€/kk.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″]

Vaihtoehto 3. – Kaikki pankkilainalla

Koko myyntihinta maksetaan pankista haetulla lainalla. Lainan kuukausikulut ovat 339,65€ ja vastikekulut ovat 328,00€ kuukaudessa. Yhteensä kulut ovat 667,65€/kk. 

Pankkilainan vakuutena toimii yrityksen ostama halliosake tai muu omaisuus. Yhtiölainaa maksetaan rahoitusvastikkeena. Kuitenkin, jos yhtiövelan osuus on liian suuri, pankki ei ota vakuusarvoa. Näin aluksi hyvältä vaikuttava suuri yhtiölainan osuus osoittautuu monissa tapauksissa heikoksi ratkaisuksi.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″]

Vaihtoehto 4 – Pankkilainalla ja Fundu-lainalla

Myyntihinnasta ¾ maksetaan pankkilainalla ja jäljelle jäävä ¼ Fundu-lainalla. Fundu-laina on vakuudeton yrityslaina, jossa omaa mökkiä tai kotia ei tarvitse vakuudeksi. 

Pankkilaina on 38 203,50€. Kuukausikuluina pankkilainan korkokulu on noin 79,59€/kk ensimmäiset kolme vuotta ja sen jälkeen kuukausikulut ovat 254,74€/kk.

Fundu-laina on 12 734,50€. Lainan kulut ovat 399,05€ kuukaudessa ja vastikekulut 328,00€/kk. 

Lainojen yhteiskulut kolmen ensimmäisen vuoden ajan ovat yhteensä 806,64€/kk. Kolmen vuoden jälkeen kulut ovat 582,74€/kk. Näin ollen laskennallinen kuukausimaksu koko laina-ajalta on 620,05€/kk.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″ custom_padding=”24px|||||”]

 TT Estaten yhteistyökumppanina toimii LähiTapiolan osittain omistama Fundu, joka on erikoistunut yritysten vakuudettomiin rahoituksiin yhdessä yrityspankkien kanssa.

Lue lisää

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.2″ custom_padding=”24px||0px|||”]

 

Ryhdy sinäkin toimeen ja lataa mallilaskelmat rahoitukseesi!

 

[/et_pb_text][et_pb_code _builder_version=”4.2″][contact-form-7 id=”2728″ title=”Rahoitusvaihtoehdot ja kk-kulut (tilaus blogipostauksesta)”][/et_pb_code][et_pb_code _builder_version=”4.2″][/et_pb_code][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ

Kysy lisätietoa!